Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Ομιλία Προέδρου της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκας Τ. Κατσέλη στο 1ο συέδριο της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ



Ομιλία Προέδρου της Κοινωνικής Συμφωνίας
 Λούκας Τ. Κατσέλη


Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Ανεβαίνω στο βήμα με αίσθημα βαθειάς συγκίνησης όταν βλέπω στην αίθουσα αυτή παλιούς και νέους συντρόφους και συντρόφισσες απ’ .όλη την Ελλάδα, από τη Μακεδονία και τη Θράκη, το Αιγαίο, την Κρήτη, την Ήπειρο και τα Ιόνια, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και βέβαια την Αθήνα.
Χαιρετίζω την παρουσία εκπροσώπων κομμάτων από την Ελλάδα και την Κύπρο, με τους οποίους δίνουμε μαζί τη δύσκολη μάχη για ανατροπή πορείας, για μια προοδευτική έξοδο από την κρίση.
Είμαστε όλοι εδώ, αποφασισμένοι πιο πολύ από ποτέ να εντείνουμε τον αγώνα μας για μια καλύτερη πατρίδα, για ένα καλύτερο αύριο, για μας και για τα παιδιά μας.
            Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Δεν υπάρχουν περιθώρια ολιγωρίας και αδράνειας. Η ανθρωπιστική κρίση βαθαίνει καθημερινά. Ενάμισι εκατομμύριο συμπολίτες μας είναι άνεργοι. Ακόμη κι αυτοί που έχουν κάποιο εισόδημα δεν μπορούν να καλύψουν στοιχειώδεις δαπάνες για τρόφιμα, φάρμακα, στέγη. Τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα φτωχοποιούνται. Οι πιο ευάλωτοι είναι εξαθλιωμένοι. Χιλιάδες επιχειρήσεις κλείνουν. Η δημόσια περιουσία εκποιείται. Η νέα γενιά αναγκάζεται να πάρει το δρόμο της ξενιτιάς.
Είναι η στιγμή να πούμε όλοι μαζί ένα μεγάλο ΟΧΙ.
ΟΧΙ, φθάνει πια. Μέχρις εδώ.
Ταυτόχρονα πρέπει να πούμε κι ένα μεγάλο ΝΑΙ.





ΝΑΙ, μπορούμε να ανατρέψουμε αυτόν τον κατήφορο. ΝΑΙ μπορούμε όλοι μαζί να ξαναδώσουμε ελπίδα στον λαό μας και το χαμόγελο στα χείλη μας. 

Πριν ενάμισι περίπου χρόνο, όταν ιδρύσαμε την Κοινωνική Συμφωνία, ενωθήκαμε σ’ αυτό τον αγώνα γιατί πιστέψαμε ότι ο τόπος μας αξίζει μια καλύτερη τύχη. Αποφασίσαμε ότι έπρεπε να αντιταχθούμε στην εφαρμογή της αδιέξοδης πολιτικής της βίαιης λιτότητας, της κατάλυσης του κοινωνικού κράτους, στην ηττοπαθή ιδεολογία του φιλελεύθερου μονόδρομου. Πιστέψαμε ότι είχαμε ευθύνη ως πολίτες να υπερασπιστούμε τον άλλο δρόμο, αυτόν της δημοκρατικής εξόδου από την κρίση, με κοινωνική συνοχή, προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αίσθημα εθνικής περηφάνιας και σεβασμού στον άνθρωπο και την αξιοπρέπεια του.
Πήραμε αυτό τον δύσκολο δρόμο, χωρίς οικονομικούς πόρους, με αδυσώπητο χτύπημα από τις μνημονιακές δυνάμεις, χωρίς πρόσβαση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και χωρίς δισταγμούς, πισωγυρίσματα ή υστερόβουλες σκέψεις.
            Και σταθήκαμε όρθιοι.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα.
            Σήμερα αισθανόμαστε δικαιωμένοι.
            Γιατί οι θέσεις μας δικαιώθηκαν.
Όταν εμείς τους λέγαμε ότι το φάρμακο της μνηνομιακής πολιτικής σκοτώνει και περιγράφαμε τη φρίκη του οδυνηρού κατήφορου που θα ακολουθούσε, μας αντιμετώπιζαν με δυσπιστία και εχθρότητα. Σήμερα, που η κρίση βαθαίνει, ο κόσμος υποφέρει, οι τηλεοπτικοί ή δημόσιοι κατήγοροι που τότε μας λοιδορούσαν, ψιθυρίζουν ή αναμασούν αυτά που τους λέγαμε χθες. Όλα τα ακούσαμε.Mea culpa μόνο δεν ακούσαμε και ούτε ένα συγνώμη.
Σήμερα τους λέμε ότι το “success story” του κ Σαμαρά, είναι μια φούσκα, μια εικονική πραγματικότητα που αποτελεί πρόσχημα για τη διαιώνιση μιας καταστροφικής πολιτικής που εξαθλιώνει μέρα με τη μέρα χιλιάδες συμπολίτες μας, υπονομεύει τη δημοκρατία, υποθάλπει τη βία και οδηγεί τη χώρα σε εθνικές περιπέτειες και πολιτικούς κλυδωνισμούς.
Όλοι γνωρίζουν ότι με το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζεται, το χρέος όσο και η ύφεση όχι μόνο δεν μειώνονται αλλά αυξάνονται. Έχουμε καταφέρει να μετατρέψουμε ένα πρόβλημα εξωτερικής δημόσιας υπερχρέωσης σε μια βαθιά ανθρωπιστική κρίση και  σ’ ένα οξύτατο πρόβλημα εγχώριας ιδιωτικής υπερχρέωσης. Κανένας δεν μπορεί να πληρώσει κανέναν. Ούτε ο πολίτης τους φόρους του, το ηλεκτρικό, τα δάνειά του ή τυχόν οφειλές προς τρίτους. Ούτε ο επιχειρηματίας τις ασφαλιστικές εισφορές και τα δάνειά του. Ούτε, όλοι εμείς μαζί, τους δανειστές μας. Είναι σίγουρο ότι, κάτω από τις συνθήκες ύφεσης που το ίδιο το πρόγραμμα επιφέρει, δεν μπορεί να γίνει αποπληρωμή του χρέους. Το χρέος δεν είναι βιώσιμο κι αυτό το ξέρουν όλοι: το ξέρουν οι δανειστές μας, το ξέρει η Τρόικα, το ξέρουν οι αγορές.
Το παιχνίδι που παίζεται είναι … «καθυστερήσεις». Οι δανειστές μας αναβάλλουν την ημέρα της κρίσης ώστε, μέσα από την εφαρμογή του προγράμματος, να εξασφαλίσουν όσα μπορούν περισσότερα. Η Κυβέρνηση δεν διεκδικεί και δεν διαπραγματεύεται τίποτα ουσιαστικό ευελπιστώντας να διατηρήσει μέσω της ευμένειας και προστασίας της κας Μέρκελ  την παραμονή της στην εξουσία. Οι κερδοσκόποι των αγορών καιροφυλακτούν να κερδίσουν από τις κατασχέσεις σπιτιών και ακινήτων ενώ  κάποια μεγάλα κοράκια και μεγαλοσχήμονες  από υπερτιμολογήσεις, υποτιμολογήσεις, προμήθειες και ιδιωτικοποιήσεις. Εχει έτσι σχηματιστεί μια ανίερη σιωπηλή συμμαχία ανάμεσα σε εξωθεσμικούς παράγοντες  και τους δανειστές μας, που αποσκοπεί  στην ιδιωτικοποίηση δημοσίων λειτουργιών, στην υποτίμηση της εργασίας, στην καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων, στις κατασχέσεις σπιτιών, στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, στην εμπορευματοποίηση της δημόσιας παιδείας και υγείας.
Πριν λίγα χρόνια ο πρόεδρος Κλίντον στην καμπάνια του είχε πει “Its the economy stupid.” Στη δική μας περίπτωση ισχύει το: “Its the ideology stupid.”
Η αντιπαράθεση, φίλες και φίλοι σήμερα, δεν είναι τεχνοκρατική ή οικονομική. Είναι βαθύτατα πολιτική και ιδεολογική. Η αντίθεση μας στην εφαρμοζόμενη πολιτική δεν γίνεται, επομένως, μόνο με όρους οικονομικούς. Η αντίθεσή μας είναι πρωτίστως ιδεολογική.
Η θέση μας αυτή, ότι δηλαδή ο πόλεμος είναι ιδεολογικός και πολιτικός, δικαιώθηκε από την ίδια την εμπειρία των τελευταίων ετών. Η ίδια η κρίση απέδειξε ότι αν δεν υπάρχουν αρχές και αξίες στην άσκηση πολιτικής, η εξουσία γίνεται εργαλείο καταπίεσης και άσκησης βίας, οι δυνατοί γίνονται δυνάστες, ο άνθρωπος εξαθλιώνεται και η κοινωνία γίνεται ζούγκλα.
Αν θέλουμε και επιδιώκουμε σοβαρά να δημιουργηθεί ξανά ένα λαϊκό κίνημα που θα διεκδικήσει την εξουσία για να προασπίσει την εθνική ανεξαρτησία, να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να δώσει ελπίδα στη νέα γενιά θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε βασικές ιδεολογικές αρχές που για μας είναι αδιαπραγμάτευτες.
Ο πόλεμος θα κερδηθεί μόνο στη βάση αδιαπραγμάτευτων ιδεολογικών αρχών και αξιών. Και μόνο απο αγωνιστές που είναι σοσιαλιστές ή αριστεροί ή προοδευτικοί γιατί πιστεύουν σ’ αυτές τις αρχές και δεν υποτάσσονται στις σειρήνες της εκάστοτε εξουσίας.
Πρέπει επομένως να γίνουν ξανά ευδιάκριτες οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην ακολουθούμενη πολιτική και την εναλλακτική στρατηγική, ανάμεσα στην νεοφιλελεύθερη και την προοδευτική-αριστερή πρόταση.
           
Οι Αρχές μας.
Ποιες είναι  οι  αδιαπραγμάτευτες αρχές μας;
  1. Προασπιζόμαστε την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία και αγωνιζόμαστε για μια Ελλάδα εθνικά κυρίαρχη σε μια ενωμένη Ευρώπη ισονομίας, ισηγορίας, ισοπολιτείας λαών, εθνών και πολιτισμών. Πατριωτισμός και σοσιαλισμός πάνε μαζί .
  2. Παλεύουμε για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, την εθνική και κοινωνική μας συνοχή και για διαρκή ειρήνη στην περιοχή μας και στον κόσμο.
  3. Για μας η Κοινωνία και η Δημοκρατία είναι υπεράνω των αγορών, το Δημόσιο συμφέρον υπερτερεί του Ιδιωτικού και ο ελληνικός λαός είναι πάνω από τους κερδοσκόπους και τους πιστωτές.
  4. Αγωνιζόμαστε όχι μόνο για την προάσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων αλλά για την κατοχύρωση των κοινωνικών δικαιωμάτων: του κοινωνικού δικαιώματος κάθε πολίτη στην εργασία, στην ισότιμη πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες εκπαίδευσης, υγείας και πρόνοιας, σ’ ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.
  5. Αντίθετα με τους συντηρητικούς που δεσμεύονται στο όνομα της ατομικής ελευθερίας, εμείς δεσμευόμαστε ταυτόχρονα στο όνομα και της ελευθερίας και της ισότητας.
  6. Ενώ η συντήρηση εκκλησιάζεται στην αγορά, η πρόοδος αξιοποιεί την αγορά,  διανέμει δίκαια και προασπίζεται δημόσια αγαθά και κοινωνικά δικαιώματα. Ο επιτελικός, συντονιστικός και αναδιανεμητικός ρόλος του κράτους είναι επομένως  απαραίτητος και καταλυτικός. Το κράτος είναι βασικός πάροχος δημοσίων αγαθών, ρυθμιστής των αγορών και εγγυητής δικαιωμάτων. Γι’ αυτό η δημόσια κτήση είναι αναπόσπαστο συστατικό της δημοκρατίας και του δημοσίου συμφέροντος.
  7. Ενώ οι νεοφιλελεύθεροι ορκίζονται στον ελεύθερο ανταγωνισμό, ως προοδευτικοί πολίτες  αγωνιζόμαστε για την αλληλεγγύη και τη συλλογική οργάνωση και δράση που ενισχύει την διαπραγματευτική δύναμη του κάθε εργαζόμενου, του καταναλωτή, του δανειολήπτη, του αγρότη στην αγορά, δηλαδή προάγει την οικονομική δημοκρατία. Για μας, η οικονομική δημοκρατία είναι εξίσου σημαντική με την πολιτική δημοκρατία.
  8. Για μας η ανάπτυξη, δηλαδή η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας και της ανταγωνιστικότητας καθίσταται βιώσιμη μόνο όταν προάγει ταυτόχρονα την κοινωνική ευημερία.   Δεν μπορεί να  υπάρξει όταν γίνεται μόνο για τους λίγους. Προάγεται μόνο αν υπάρχει ευρύτατη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων ,  κοινωνική δικαιοσύνη και διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
  9. Ενώ οι συντηρητικοί προτάσσουν εκβιαστικά διλήμματα και καλλιεργούν την ανασφάλεια και τους φόβους, εμείς αναδεικνύουμε την εμπιστοσύνη, τις θετικές προσδοκίες και προοπτικές.
  10. Η έννοια της δημοκρατίας είναι ασυμβίβαστη μ’ ένα πολιτικό σύστημα στο οποίο η ολιγαρχία του πλούτου, κλειστά κυκλώματα εξουσίας και εξωθεσμικά κέντρα ασκούν υπέρμετρη επιρροή. Η προάσπιση της δημοκρατίας είναι συνυφασμένη με τη λειτουργία συμμετοχικών θεσμών και την προαγωγή της διαφάνειας και λογοδοσίας.

Οι αρχές αυτές, που για μας είναι αδιαπραγμάτευτες και περιλαμβάνονται τόσο στην ιδρυτική μας διακήρυξη όσο και στο σχέδιο πολιτικής απόφασης του πρώτου μας συνεδρίου, καθόρισαν και καθορίζουν και την πολιτική στρατηγική μας.

Ανάγκη συγκρότησης ενός κοινωνικού μετώπου ανατροπής   
Πιστεύουμε ότι η ανατροπή  της σημερινής καταστροφικής πορείας μπορεί να γίνει μόνο με τη συγκρότηση ενός κοινωνικού μετώπου προοδευτικής  ανατροπής που θα εκφραστεί από μια ευρύτατη συμπαράταξη προοδευτικών, σοσιαλιστικών, αριστερών και οικολογικών δυνάμεων στη βάση μιας ελάχιστης προγραμματικής συμφωνίας.
            Αμέσως μετά την ίδρυση της Κοινωνικής Συμφωνίας και πριν ακόμα από τις βουλευτικές εκλογές, πήραμε την πρωτοβουλία να ανοίξουμε διάλογο με όλες τις αριστερές – προοδευτικές δυνάμεις για μια ελάχιστη προγραμματική συμφωνία, ενός  προγράμματος κοινής δράσης ενάντια στην πολιτική της άγριας λιτότητας και των μνημονίων, της κατάλυσης κάθε έννοιας κράτους δικαίου και ασφάλειας.
            Σήμερα, πιο πολύ από ποτέ, η συγκρότηση ενός «κοινωνικού μετώπου ανατροπής» είναι επιτακτική. Έχει ήδη δημιουργηθεί ένα κλίμα θετικής προσδοκίας και ελπίδας ότι, μέσα από τη συνεργασία, μπορεί να υπάρξει ένα εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση που θα δίνει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
            Από την εκδήλωση στην Αθηναΐδα τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα, μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων διαλόγου με ευρύτατη συμμετοχή από τον προοδευτικό / αριστερό χώρο, έχει γίνει αντιληπτό ότι στα βασικά θέματα υπάρχει σύγκλιση απόψεων. Είμαι πεποισμένη ότι είναι απολύτως εφικτή η δημιουργία μιας κοινής βάσης θέσεων και πολιτικής δράσης.
Αν και έχουμε διαφορετικές αφετηρίες, βιώματα και εμπειρίες, μοιραζόμαστε κοινές αρχές και αξίες που μας διαφοροποιούν από νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες.
Συγκλίσεις
Υπάρχει σύγκλιση απόψεων :
Α) Για την ανάγκη αναδιάταξης του πολιτικού συστήματος και του κράτους στην υπηρεσία του πολίτη  
Όλοι σ’ αυτή την αίθουσα πιστεύουμε ότι η χώρα μας χρειάζεται:
·         Περισσότερη και όχι λιγότερη δημοκρατία
·         Ανατροπή της αποφασιστικής επιρροής ισχυρών οικονομικών συμφερόντων στα κέντρα λήψης αποφάσεων
·         Καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς στο δημόσιο βίο
·         Ένα ευέλικτο, επιτελικό και αποτελεσματικό κράτος ικανό να παρέχει δημόσια αγαθά και να σχεδιάζει και υλοποιεί πολιτικές με διαφάνεια και δημοκρατική νομιμότητα
·         Μια ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση δίπλα στον πολίτη, που θα στηρίζει τη συμμετοχική δημοκρατία, την αναπτυξιακή πολιτική και την κοινωνική συνοχή.
Β) Για το περιεχόμενο ενός Εθνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης που θα υιοθετεί την αρχή ότι πρώτιστο καθήκον  είναι η ευημερία του λαού και όχι των δανειστών.
Όλοι εμείς είμαστε πεπεισμένοι ότι ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί όταν η χώρα βρίσκεται εγκλωβισμένη στη διπλή παγίδα της χρεοκοπίας και της λιτότητας. Κανείς δεν διακινδυνεύει να επενδύσει όταν γνωρίζει ότι, τα επόμενα χρόνια, τα ετήσια έσοδα δεν επαρκούν για την εξυπηρέτηση του χρέους και ότι η οικονομία βρίσκεται σε βαθειά ύφεση.
Υπάρχει επομένως σύγκλιση απόψεων ότι βασικές συνιστώσες της εναλλακτικής στρατηγικής οικονομικής ανασύνταξης είναι: α) η μείωση του σωρευμένου χρέους και β) η ανατροπή της πολιτικής της βίαιης λιτότητας, της ύφεσης  και της αδιέξοδης και καταστροφικής εσωτερικής υποτίμησης. Η λαϊκή ετυμηγορία στις εκλογές ήταν σαφέστατη: καταγγελία, απεγκλωβισμός, επανεκκίνηση, επαναδιαπραγμάτευση ήταν οι όροι που χρησιμοποιήθηκαν. Δυστυχώς η λαϊκή ετυμηγορία αθετήθηκε.
Είναι σαφές ότι δημοσιονομική προσαρμογή και επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας δεν μπορούν να επιτευχθούν με μειώσεις μισθών και συντάξεων, επιβολή υπέρογκων άμεσων και έμμεσων φόρων, ούτε με την ουσιαστική δήμευση περιουσίας μέσω επιβολής εξοντωτικής φορολογίας στα ακίνητα ή την κατάλυση του κοινωνικού κράτους. Μπορούν να επιτευχθούν με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, την πάταξη της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και του λαθρεμπορίου, την αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης, την αυστηρή εφαρμογή προϋπολογισμού προγραμμάτων και υπηρεσιών για όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, τη διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά.
Η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών μπορεί να στηριχθεί, σε πρωτη φάση, με την αναδιάρθρωση και  ρύθμιση καταναλωτικών, στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων, την καταπολέμηση αδιαφανών και αθέμιτων πρακτικών (τριγωνικών –ενδοομιλικών συναλλαγών κλπ) στην τιμολόγηση προϊόντων και υπηρεσιών, την άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. και σταδιακά  με την αποκατάσταση των χαμηλών συντάξεων, των κατώτερων μισθών και ημερομισθίων και  τη βελτίωση μισθών και εισοδημάτων.

Φίλες και Φίλοι,
Γ) Νομίζω ότι μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε ότι ανάπτυξη δεν είναι η αύξηση του εισοδήματος που επιτυγχάνεται από κερδοσκοπικές δραστηριότητες, αγοραπωλησίες τίτλων στις αγορές ή στο χρηματιστήριο, υπερτιμολογήσεις προϊόντων και υπηρεσιών, η αύξηση της κατανάλωσης που χρηματοδοτείται από δανεικά.
Ανάπτυξη υπάρχει μόνο όταν διευρύνεται η εγχώρια παραγωγή με σεβασμό στο περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους, δημιουργούνται θέσεις εργασίας και προωθείται ο τεχνολογικός μετασχηματισμός, η έρευνα και η καινοτομία που ενσωματώνονται σε ανταγωνιστικά ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες όλο και πιο υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Μπορεί να υπάρξει σύγκλιση απόψεων για τις απαραίτητες αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις που θα υποστηρίξουν τις επενδύσεις και την επιιχειρηματικότητα:
  • Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και διεύρυνση της φορολογικής βάσης με υιοθέτηση ενός σταθερού φορολογικού συστήματος για μια δεκαετία,
  • Άνοιγμα των ολιγοπωλιακών αγορών και καταπολέμηση των ολιγοπωλιακών πρακτικών,
  • Αποτελεσματική εποπτεία και αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου προς όφελος της πραγματικής οικονομίας και του δημοσίου συμφέροντος
  • Απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων με κριτήρια αποτελεσματικότητας, διαφάνειας και λογοδοσίας,
  • Προώθηση σοβαρών μεταρρυθμίσεων στον τομέα της δικαιοσύνης,
  • Αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος με προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του,
  • Προώθηση σημαντικών αλλαγών στην παροχή υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους.
Για μας η κοινωνική πολιτική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης. Δεν μπορεί να υπάρξει έξοδος από την κρίση αν δεν καταπολεμηθούν με όλα τα μέσα η φτώχεια, η ανεργία, η περιθωριοποίηση, η καταπάτηση βασικών ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Φίλες και Φίλοι,
Μπορούμε να πάμε ένα βήμα πιο πέρα:
Δ) Μπορούμε να επεξεργαστούμε όλοι μαζί μια εξωτερική πολιτική που θα έχει ως βασικό άξονα τη διαμόρφωση σχέσεων ισοτιμίας με ισχυρά κράτη όσο και με τις ανερχόμενες παγκόσμιες δυνάμεις. Στόχος μας είναι η διαμόρφωση μιας εξωτερικής πολιτικής που θα ενισχύσει τη διεθνή θέση της χώρας και θα της επιτρέψει να εκμεταλλευτεί τις ευρύτατες ανακατατάξεις οι οποίες σημειώνονται σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, με ιδιαίτερη έμφαση στον Μεσογειακό χώρο.
Σε διεθνές επίπεδο συντασσόμαστε με τις δυνάμεις που αγωνίζονται για την αποτελεσματική εποπτεία και ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών, τον έλεγχο των οίκων αξιολόγησης και των φορολογικών παραδείσων καθώς και την καταπολέμηση της φτώχειας, την προώθηση της διεθνούς οικονομικής συνεργασίας και την προστασία του περιβάλλοντος από τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
      Για μας στην Κοινωνική Συμφωνία η διατήρηση ισχυρής αποτρεπτικής δύναμης καθώς και υψηλού φρονήματος του ελληνισμού αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις εθνικής επιβίωσης και άσκησης μιας πολυδιάστατης και αποτελεσματικής εξωτερικής πολιτικής. Η διατήρηση της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας είναι αναγκαίος όρος για την αμυντική θωράκιση της χώρας.
      Νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι αποτελούν προτεραιότητες:
·         Η ενίσχυση αλλά και η ανάληψη ειρηνευτικών πρωτοβουλιών ώστε η Μεσόγειος να γίνει θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας.
·         Ο καθορισμός και η ανακήρυξη των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, ώστε να καταστεί το συντομότερο δυνατό αξιοποιήσιμος ο ορυκτός πλούτος.
·         Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος στη λεκάνη της Μεσογείου σε συνεργασία με τα παράκτια κράτη και τον επιμερισμό του κόστους και των συνεπειών του αναλογικά σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
Ε) Τέλος, υπάρχει σύγκλιση απόψεων ότι επειδή πιστεύουμε στην Ευρώπη και δεν ειμαστε Ευρωσκεπτικιστές, πρέπει ν’ αγωνιστούμε, μέσα στην Ευρώπη σε συνεργασία με άλλες δυνάμεις,  για τη διαφύλαξη του Ευρωπαικού οράματος για μια Ευρώπη της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.
Η παρατεταμένη ύφεση, η οικονομική κρίση με την τεράστια ανεργία  και ο Γερμανικός ηγεμονισμός έχουν δημιουργήσει συνθήκες διάλυσης του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος.Βιώνουμε την υποκατάστασή των πολιτικών θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διαβούλευσης από πρακτικές στις οποίες επικυριαρχούν οι αγορές και τα συμφέροντα του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου και των οικονομικά ισχυρών κρατών. Οι εφαρμοζόμενες ευρωπαϊκές πολιτικές για την αντιμετώπιση της κρίσης αντί να οδηγούν στην σύγκλιση των οικονομιών, οδηγούν σε αποικίες χρέους. Αντί για την Ευρώπη των λαών και μια Ευρώπη παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης έχουμε την Ευρώπη των πολλαπλών ταχυτήτων.
Απότοκα αυτής της εξέλιξης είναι τα φαινόμενα της ακραίας κοινωνικής πόλωσης και της ανόδου τόσο του ευρωσκεπτικισμού και της ξενοφοβίας όσο και της ακροδεξιάς.
Θέση μας είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να υπάρχει  για τις οικονομικές ελίτ, το χρηματοπιστωτικό σύστημα ή τις πολυεθνικές επιχειρήσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να προασπίζεται αποκλειστικά και μόνο την απελευθέρωση των αγαθών ή την ελεύθερη διακίνηση αγαθών και κεφαλαίου. Θα πρέπει να είναι δύναμη πολιτισμού, αξιών, ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, δημοκρατίας, δικαιοσύνης και ασφάλειας των λαών της.
Σε ένα τέτοιο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται μπροστά σ’ ένα καθοριστικό για την πορεία και την ύπαρξή της δίλημμα: Συνέχιση των πολιτικών που οδηγούν σε απόκλιση και διάλυση ή αλλαγή πορείας με πολιτικές συνοχής, σύγκλισης, βιώσιμης ανάπτυξης και άμεσης αντιμετώπισης των ανθρωπιστικών κρίσεων που ενέσκηψαν λόγω της ακολουθούμενης πολιτικής της βίαιης λιτότητας;
Εμείς πιστεύουμε στην ανάγκη αλλαγής πορείας και αγωνιζόμαστε γι’ αυτό μέσα στην Ευρώπη μαζί με άλλες προοδευτικές δυνάμεις που πιστεύουν σε μια κοινωνική Ευρώπη, σε μια Ευρώπη των Εθνών και των Λαών.
Η Στρατηγική μας
Αν υπάρχει αυτή η ελάχιστη συναίνεση ή σύγκλιση απόψεων που επιτρέπει μια ελάχιστη προγραμματική συμφωνία, πως προχωράμε; Πώς γίνεται πράξη αυτή η συμφωνία; Πώς μετουσιώνεται σε κίνημα ανατροπής;
Φίλες και Φίλοι,
 θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και ειλικρινείς για να γίνουμε αξιόπιστοι. Αν στόχος μας είναι η ανατροπή της πολιτικής, αυτή γίνεται μόνο με τη δημιουργία ενός μεγάλου λαϊκού κινήματος που θα διεκδικήσει την ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας.
Αυτό εκ των πραγμάτων προϋποθέτει συνεργασίες και υπέρβαση στενών κομματικών γραμμών. Οι αριστερές και σοσιαλιστικές δυνάμεις μπαίνουν στην πρωτοπορία, αλλά η συμπαράταξη αναγκαστικά θα πρέπει να συμπαρασύρει και άλλα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα που  μοιράζονται μαζί μας την αγωνία τους για το αύριο και είναι διατεθειμένα να στηρίξουν μια εναλλακτική πρόταση εξόδου από την κρίση.
            Γι’ αυτό ο συνδετικός κρίκος της συμπαράταξης είναι το κοινό πρόγραμμα πολιτικής δράσης για μια εναλλακτική πορεία εξόδου από την κρίση αλλά και η στήριξη του από αγωνιστές που είναι  διατεθειμένοι να συγκρουστούν αν χρειαστεί και κυρίως να αποδειχθούν αδιάφθοροι.
Οι προκλήσεις  μπροστά μας είναι:
- να αποδομήσουμε τον μύθο του μονόδρομου.
-να εξειδικεύσουμε οσο το δυνατον περισσότερο  την εναλλακτική πρόταση για έξοδο από την κρίση.
-να διαμορφώσουμε ένα νέο αξιακό πρότυπο για την άσκηση πολιτικής. Ένα πρότυπο ήθους, ευθύνης, διαφάνειας, λογοδοσίας, ευθύνης
- να καταπολεμήσουμε το φοβικό σύνδρομο ενός ηττημένου λαού που αποδέχεται παθητικά τα κελεύσματα των ισχυρών.
-να κινητοποιήσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου αλλά και του Ελληνισμού για να ξαναχτίσουμε την πατρίδα μας.

Εμείς ως Κοινωνική Συμφωνία έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας. Είμαστε αποφασισμένοι ν’ αγωνιστούμε για να υπάρξει διεκδίκηση μιας άλλης πορείας και ανατροπή. Γι αυτό  θέτουμε ως στόχο την πανελλαδική πολιτική και οργανωτική μας ανάπτυξη .
Στηρίξουμε προτάσεις για τη συμπαράταξη δυνάμεων. Θα συνεργαστούμε με όλους όσους συμφωνούν για την ανάγκη συγκρότησης ενός κοινού προοδευτικού  μετώπου στη βάση των αρχών που ανέπτυξα.
. Σε κάθε περίπτωση εμείς θα προχωρήσουμε. Και από σήμερα οργανωνόμαστε για τις εκλογές της αυτοδιοίκησης και τις ευρωεκλογές που έρχονται σε λίγους μήνες.
Συνεχίζουμε τη δράση μας μέσα στην κοινωνία. Θα σταθούμε δίπλα στον πολίτη που υποφέρει. Θα τον ενθαρρύνουμε να στηρίξει την εναλλακτική πρόταση και να πεισθεί  οτι όλοι μαζί μπορούμε.

ΚΑΛΟΥΜΕ
            Όλους τους δημοκράτες που στάθηκαν όρθιοι και δεν υπηρέτησαν τις πολιτικές της κοινωνικής αποσάρθρωσης και εξαθλίωσης, που είδαν τα αδιέξοδα της πολιτικής της Τρόικας και των μνημονίων, που διαπιστώνουν ότι το φάρμακο της Τρόικας σκοτώνει, να πυκνώσουν τις τάξεις μας και να παλέψουν μαζί μας.
            Δεν υπάρχουν περιθώρια για ολιγωρίες, συναισθηματισμούς, μεμψιμοιρίες και μνησικακίες.
            Είναι ώρα ευθύνης! Η υπόθεση της ανασυγκρότησης της πατρίδας μας είναι υπόθεση όλων. Δεν μπορεί να είμαστε απόντες από την μεγάλη πρόκληση και πρόσκληση της ευθύνης.
            Όλοι μαζί μπορούμε να βάλουμε φρένο στο κατήφορο και να συμβάλουμε δημιουργικά στην ανάκτηση της χαμένης μας αξιοπρέπειας. Με πρωταγωνιστές όλους όσους αγωνίστηκαν κάθε φορά που η πατρίδα τους το ζήτησε.
ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
            Για τη Δημοκρατία, για το λαό, για την Εθνική Ανεξαρτησία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη.


           
           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου